De missie van ons bedrijf.

De nieuwsgierigheid en het enthousiasme van reizigers overwinnen de onzekerheid en de angst voor het onbekende. Wat onbekend, onbereikbaar en ver weg is, intrigeert ons het meest.Zo zijn Polen bijvoorbeeld gefascineerd door de Mediterrane en Aziatische cultuur terwijl Nederlanders steeds nieuwsgieriger zijn naar het Poolse volk en hun gewoonten.

Ontdek Polen” is opgericht om de andere Europeanen de potentiele mogelijkheden van Polen te laten zien. In het westen van Europa wordt Polen geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog . Soms ziet men Polen als slachtoffer terwijl we de andere keer als helden worden beschouwd.Onze bedrijf wil helpen deze clichés te veranderen. Polen verdient om opnieuw, door toeristen, te worden ontdekt: Vanwege het eigen karakter, de prachtige natuur en de rijke historie

Het land biedt veel onontdekte plaatsen en verborgen geheimen die het stuk voor stuk waard zijn (opnieuw) te worden onthuld. Polen is een land waar dromen nog waarheid kunnen worden! ‘Ontdek Polen’ kan u daarbij helpen!

Ons reisaanbod bestaat uit reizen naar het zuiden van Polen. De reden daarvan is dat wij daar vandaan komen en wij het gebied, de bezienswaardigheden, de cultuur en gewoonten dus als geen ander kennen. Met de uitstapjes naar Krakow , Oswięcim , Wieliczka en Zakopane willen we niet uitsluitend de schoonheid van de regio presenteren. We willen ook laten zien dat ons land een eigen, unieke cultuur, traditie en geschiedenis heeft. Het is fascinerend om te zien hoe buitenlandse bezoekers ons land ervaren. We zijn soms getuige van de ontroering en fascinatie bij het zien van de Tatra. Tegelijkertijd zien we in gedachten verzonken mensen die het concentratie- kamp in Oswiȩcim bezoeken. In Krakow beleven de mensen veel plezier aan de rijke cultuur .Zien we verwondering bij het aanschouwen van de zoutwereld in Wieliczka. Mensen zeggen ons soms: “We zijn heel blij om hier te zijn geweest. Bedankt daarvoor.” Deze en andere mooie uitspraken motiveren ons voor meer dan 100% om u de kans te bieden Polen te ontdekken.

Ontdek de Poolse steden.

Het doel van onze reizen naar Polen is de provincie Malopolska ( Klein-Polen). Deze streek vormt een boeiend mengsel van oude en nieuwe culturen. Hier wordt duidelijk hoe ingewikkeld de Poolse geschiedenis is en waar veel buitenlandse invloeden zichtbaar zijn gebleven. Maar ook de Poolse geschiedenis vind je hier overal herkenbaar terug. Gecombineerd met de prachtige natuur en de van oudsher sympathieke bevolking maakt dit Malopolska tot een buitengewoon interessant gebied voor de bezoekers aan het land.

Krakau-in het tijdperk van de koninklijke heerschappij (13e tot de 17e eeuw)

Elke jaar bezoeken zeven miljoen toeristen Krakau. Ze komen van over de hele wereld, zoals uit de Verenigde Staten of uit het Verre Oosten. Voor ons is het een bewijs dat deze regio toeristisch zeer aantrekkelijk is.

Krakau is een van de oudste steden in Polen. Tot 1611 was hier de zetel van de Poolse koningen en tot 1795 was Krakau de formele Poolse hoofdstad. De geschiedenis van de stad dateert uit de tiende eeuw. In deze tijd werd de stad gesticht onder Groot- Moravisch bewind.

In de periode daarna werden in Krakau ruim vier eeuwen lang de Poolse koningen gekroond, die vanuit daar de regie over het land hielden.

Door de eeuwen heen kan men zien hoe divers het land was en welke invloeden een grote rol speelden bij de vorming van cultuur en geschiedenis . In Krakau zien we tientallen perfect bewaarde middeleeuwse monumenten van wereldklasse. De stad is uniek en valt op door zijn eigen sfeer en karakter.

De Wisła- regio heeft heel veel te bieden.Dit gebied is zeer geschikt als eerste bestemming in Polen, Omdat hier de eerste belangrijke Poolse steden zijn ontstaan. Na een bezoek aan de Wisła- regio is het gemakkelijker de rijke geschiedenis van Polen te begrijpen.

We kunnen u meenemen op een reis door dit stukje Polen. We willen Wawel zetel van Poolse koningen laten zien, de oude binnenstad met pittoreske huizen, kleine straatjes en talloze oude kerken uit verschillende tijdperken. We willen dat jullie kennis laten maken met de rijkdom van architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en de Jagiellonski Universiteit- symbool van kennis en wetenschap. Vervolgens willen we Kazimierz, een oude deel van Krakau, onder de aandacht brengen. Kazimierz is een bakermat van de Joodse culuur waarvan veel bewaard is gebleven.

Krakau; ‘s nachts en overdag, een stad die nooit “slaapt”, de stad die door machtige koningen werd bewaakt , de stad die geheimen bevat, de stad waar het heden de middeleeuwen ontmoet.

Wieliczka- ondergrondse zout route

Zonder twijfel is Wieliczka onze trots en een van de meest waardevolle plaatsen in Polen. Vanwege het historische belang van de mijn en zijn sculpturen van prachtige figuren heeft Wieliczka –zoutmijn een plaats op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO gekregen In het verleden een werkende zoutmijn, tegenwoordig een aantrekkelijke toeristische attractie. Al vele jaren wordt Wieliczka druk bezocht door toeristen van alle leeftijden. Dagelijks kunnen we net zowel schoolreisjes en gezinnen met jonge kinderen zien als senioren die nieuwsgierig naar de wereld.

Sinds 1945 werd Wieliczka bezocht door meer dan 37 miljoen toeristen. De zoutmijn bestaat uit 9 verdiepingen deze bereiken een diepte van 327 meter. Tegenwoordig zien we een doolhof van 2391 zalen en ongeveer 245 km. lang gangen. Ook vind je in de zoutmijn een aantal ondergrondse meren en bijzondere houten kapellen. Je kan er oude werktuigen, gereedschap en sporen van handmatige zoutwinning bewonderen.

Alles werd gedaan om het oorspronkelijke karakter van de zoutmijn te behouden. Hedendaagse toeristen kunnen genieten van de oude vormen en uitstraling van Wieliczka. Tegenwoordig hoef je geen gewone wandeling in het zoutkamer te maken. Wil je iets speciaals beleven? Dat kan. Je kan hier spelen, een spa behandeling ondergaan of bidden. Iedereen die naar beneden afdaalt kan een “persoonlijke schat” voor zichzelf vinden en dat betekent dat die rijker van de nieuwe kennis en ervaring wordt.

Sinds 2013 is de kamer van Wincent Witos een interactieve speeltuin voor kleintjes geworden. Het speelplezier wordt gecombineerd met leren en laat de kinderen zeker niet vervelen. Hier kunnen de kinderen naar sprookjes luisteren, leren ze om verschillende soorten zout te herkennen of lossen typische mijn raadsels op. Onder toezicht van kabouter Soliludek kunnen de kinderen kennis maken met de ondergrondse wereld.

Er zijn ook attracties voor liefhebbers van spanning en sensatie. Die kunnen profiteren van het verkennen van “Mining Route”. Behalve plezier en spanning is er in de zoutmijn nog iets anders te beleven. Wieliczka is de eerste, ondergrondse sanatorium geworden. Het zijn speciale ruimtes voor mensen met een allergie en met luchtwegenproblemen.

Alle zout uit de mijn zou genoeg zijn om drie piramides van Cheops te bouwen. De plaats verrast en verbaasd nog steeds.

Auschwitz- de plaats die nooit zou moeten bestaan.

Er waren gebeurtenissen in de geschiedenis van ons land, waarop de mensen geen invloed hadden. Oswiecim is zo’n symbool van machteloosheid. De stad wordt geassocieerd met het Duitse concentratiekamp. Tijdens de tweede wereld oorlog was dit een plaats van de vernietiging van meer dan 1 miljoen mensen( Joden, Zigeuners en andere naties). Ondanks dat niemand wilde dat zo’n plaats zou bestaan. Jaarlijks wordt Auschwitz door 1,5 miljoen toeristen bezocht.

De Tweede Wereldoorlog heeft in de geschiedenis van Polen een belangrijke rol gespeeld. Het doel van Nazi- Duitsland was om Polen te vernietigen. Nazi-Duitsland deed er alles aan om alle sporen van de Poolse Natie voorgoed te verbranden, begraven en vernietigen. Tegenwoordig is het concentratiekamp Auschwitz een plaats van herdenking van degenen die binnen deze muren hadden gezeten en hard hadden gewerkt met de hoop om ooit van het prikkeldraad verlos te zijn. Mensen stierven van honger en uitputting. Sommige werden naar de gaskamers gebracht, anderen doodgeschoten voor de ogen van de mede gevangenen. Er was geen genade voor wie dan ook, noch kinderen, noch zwangere vrouwen en oude mensen.

Nog steeds, na al die jaren en op het moment dat je de poort met het opschrift “Arbeit macht frei” passeert, voel je de sfeer van angst en terreur. De bezoekers komen hier niet om de feiten te begrijpen maar om de hulde aan slachtoffers van het vernietigingskamp te brengen. Het museum dat zich tegenwoordig in Auschwitz bevindt geeft slechts een klein deel weer van alles wat er werkelijk gebeurd is. Kijkend naar de foto’s van uitgeputte mensen, hun alledaagse spullen en de muren van het kamp, vragen we ons af:” waarom?” Maar helaas, we zullen nooit het antwoord krijgen.

Auschwitz bezoeken is net als een onvergetelijke geschiedenis les die niet alleen maar informatie, feiten en cijfers , maar ook emoties en sensaties biedt. Veel mensen komen hier meer dan een keer om als doel het juiste antwoord te vinden. Door terug te komen worden ze meer bewust van de Poolse en de wereld geschiedenis.